Гастролі народного ансамблю танцю України «Юність»

Українські народні танці відомі своїми запальними рухами. У них можна прослідкувати самобутню культуру українського народу, його силу та мужність. Успішні гастролі народного ансамблю танцю України «Юність» Школи під Ратушею під керівництвом «Відмінника освіти України» Миколи Польшина прославили українське народне танцювальне мистецтво в багатьох країнах Європи, зокрема: Німеччині, Італії, Франції, Болгарії та Чеській Республіці.
Цього разу колектив отримав дружнє запрошення від голови Української громади Республіки Хорватія Владо Карешін, голови Українського культурно-просвітнього Товариства «Андрій Пеліх» села Шумече – Дарко Карамазана та голови Українського культурно-просвітнього Товариства «Леся Українка» міста Осієк – Оксани Мартинюк взяти участь в маніфестаціях «Зустрічі українців у Шумечу» та «На крилах пісень» у місті Осієку.
Дорога учасників ансамблю пролягала через Івано-Франківську та Закарпатську область, що дозволило маленьким туристам насолодитись красою Карпат. Першою зупинкою для групи стала столиця Угорщини – Будапешт. Там у них була культурна екскурсія містом, під час якої можна було споглядати: Резиденцію угорського парламенту на березі Дунаю, Площу Героїв, Ланцюговий міст, Будапештську державну оперу та Угорський національний музей. Після чудової прогулянки Будапештом колектив вирушив до Хорватії.
З 21 по 23 жовтня учасники старшої танцювальної групи «Юності» мали можливість безплатно проживати та харчуватись у місті Славонський Брод. Діти не лише милувались красивими краєвидами країни – партнера України, але й возвеличували українську культуру пісні і танцю.
У селі Шумече, 22 жовтня відбулась маніфестація на підтримку України в боротьбі за незалежність та перший концерт «Юності» у Республіці Хорватія, де також взяли участь художні колективи Української громади, які із шостого покоління проживають на території Хорватії. Наш колектив представив увазі глядачів український народний дівочий танець «Плескач», старовинну подільську кадриль «Девʼятка», танець з Гуцульщини «Гуцулка»; вокальний ансамбль виконав пісню керівника Польшина Миколи «Україна» та українську пісню – танго «Гуцулка Ксеня». Учасникам маніфестації було надзвичайно приємно слухати українські народні пісні у щирому виконанні хорватських дітей українського походження.
Вже 23 жовтня танцювальна група з Яворівщини відправилась на презентацію книги «Колядують і щедрують діти» Тетяни Рамач у місто Осієк, яке є четвертим за величиною містом Хорватії. На цьому заході виступив голова Української громади Республіки Хорватія Владо Карешін, який привітав українську делегацію та вручив книги усім учасникам «Юності». На знак подяки діти заспівали колядки «Нова радість стала» і «Бог ся рождає» та на кілька годин перенеслись у теплу атмосферу Різдва.
Опісля презентації, колектив запросили до угорської школи у Хорватії, де відбулась ще одна маніфестація на підтримку України та концерт, проте вже з дітьми з Осієку.
Приємним закінченням перебування в Хорватії для дітей з Яворова став відпочинок у басейні. З незабутніми враженнями та спогадами, гумором, піснями українські діти повернулись на рідну Яворівщину.
Білецька Анна, Британ Денис, Чепильська Олеся, Драганчук Христина, Духнич Марія, Ганчаковська Марія, Ітрин Марія, Каманець Юрій, Коломієць Іванна, Лядрик Марта, Лесяк Богдан, Мончак Катерина, Муха Ірина, Пацейко Софія, Перга Марія, Рязанов Василь, Роговий Максим, Савіцька Марія, Семчишин Вероніка, Шурман Олег – це ті діти, котрим директор Школи під Ратушею Оксана Бамбурова та художній керівник Микола Польшин висловлюють подяку за невтомну працю, майстерність та відданість мистецтву.
За підтримку народного ансамблю танцю України «Юність» учасники колективу та батьки хочуть віддати слова подяки людям, які долучились до організації даної подорожі, а саме: Ігорю Грабовському та депутатському корпусу Яворівської ОТГ, Оксані Бамбуровій – директору Яворівської ЗЗСО І-ІІІ ступенів №2 Яворівської міської ради, Миколі Польшину – балетмейстру-постановнику ансамблю та Володимиру Теразу – перевізнику.
Студентка Українського католицького університету, кореспондентка Явір.Фм Польшина Вікторія
(Всього переглядів - 10)