Конкурс з українознавства для вчителів

Міністерство освіти і науки України
Науково-дослідний інститут українознавства

Інформаційний лист

 

ІІ Міжнародного конкурсу

для вчителів закладів загальної середньої освіти України

та освітніх установ української діаспори

«Українознавчі пріоритети освітнього процесу»

 

01 грудня 2021 року – 20 лютого 2022 року

 

Метою Конкурсу є вивчення, узагальнення та поширення кращого педагогічного досвіду вчителів українознавства та інших вчителів-предметників, учителів початкових класів освітніх закладів різних типів і форм власності в Україні та українських освітніх закладів за кордоном щодо українознавчого наповнення системи освіти, викладання курсу за вибором «Українознавство», а також використання елементів українознавства в різних галузях освіти в Україні та в українських освітніх осередках за кордоном.

Конкурс спрямований на використання потенціалу українознавства як засобу формування свідомого і мотивованого патріотизму, вироблення соціальних та культурних компетентностей, що передбачають вміння зберігати та захищати національну ідентичність через визначення ціннісних пріоритетів, повагу до своєї історії, традицій, мовні та культурні практики.

Конкурс проводиться на виконання Указу Президента України від 18 травня 2019 р. № 286/2019 «Про Стратегію національно-патріотичного виховання» та в рамках заходів, спрямованих на реалізацію Концепції національно-патріотичного виховання дітей та молоді (наказ МОН України від 16 червня 2015 р. № 641), є однією із форм реалізації Концепції Нової української школи, відповідає вимозі Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти (Постанова Кабінету Міністрів України № 1392 від 23 листопада 2011 р.).

 

Умови проведення Конкурсу

До участі у Конкурсі запрошуються вчителі закладів загальної середньої освіти України усіх типів та форм власності, закордонних українських закладів освіти.

Конкурс проводиться в заочній формі. Участь у ньому безкоштовна і здійснюється з ініціативи педагогічного працівника.

Для участі у Конкурсі необхідно до 01 лютого 2022 р. (включно) заповнити заявку і прикріпити до неї розробку уроку з українознавства або розробку виховного українознавчого заходу та додатки (за наявності) за покликанням https://forms.gle/KHekwTkMGcvubJFp8.

Прийом заявок та конкурсних робіт здійснюється до 1 лютого 2022 р.

Визначення переможців Конкурсу відбудеться до 20 лютого 2022 р.

Конкурс реалізується відповідно до Положення про проведення Міжнародного конкурсу для вчителів закладів загальної середньої освіти України та освітніх установ української діаспори «Українознавчі пріоритети освітнього процесу».

Критерії оцінювання конкурсних робіт вказані у Додатку № 1 та Додатку № 2 до Положення про проведення Конкурсу.

З умовами та Положенням про проведення Конкурсу можна ознайомитися на сайті Науково-дослідного інституту українознавства за покликанням: http://ndiu.org.ua/index.php/component/content/article/102-2009-08-31-13-55-49/2409-2017-10-03-11-18-29.

З Методичними матеріалами І Міжнародного конкурсу для вчителів «Українознавчі пріоритети освітнього процесу» (2018 р.) можна ознайомитися на сайті Науково-дослідного інституту українознавства за покликанням: http://ndiu.org.ua/index.php/science/1561-2011-06-09-09-56-19.

 

Вимоги до конкурсної роботи

Конкурсні роботи державною мовою надсилають в електронному вигляді (А4, шрифт Times New Roman; кегль 14, міжрядковий інтервал 1,5) за покликанням https://forms.gle/KHekwTkMGcvubJFp8.

Обсяг конкурсної роботи – до 10 сторінок (окрім списку використаних джерел та додатків). У розробці уроку зазначаються клас, назва чинної програми з українознавства (затверджена грифом МОН України або на регіональному рівні), тема уроку, мета, обладнання, хід уроку, список використаних джерел, додатки (презентації, відео, фото та інші ілюстративні матеріали (за наявності)). В додатках подаються власні авторські напрацювання, на використані фото, відео з мережі Інтернет в конспекті уроку (заходу) необхідно вказати активне покликання.

Оргкомітет залишає за собою право відхилити конкурсну розробку учасника, якщо вона не відповідає основним вимогам цього Положення.

Критерії оцінювання уроків та виховних заходів згідно з Додатком 1 та Додатком 2 до Положення.

 

Порядок визначення переможців Конкурсу

Переможці у номінаціях (1–3 місця) визначаються конкурсним журі у складі наукових співробітників Науково-дослідного інституту українознавства за участю освітянської громадськості.

Оцінювання відбувається згідно з номінаціями:

  • Авторський навчальний урок з курсу за вибором «Українознавство» для вчителів початкової школи.
  • Авторський навчальний урок з курсу за вибором «Українознавство» для вчителів базової загальної середньої школи (5–9 класи).
  • Авторський навчальний урок з курсу за вибором «Українознавство» для вчителів повної загальної середньої освіти (10–11 класи).
  • Авторський навчальний урок українознавства для вчителів освітніх установ української діаспори.
  • Авторська розробка виховного українознавчого заходу для вчителів закладів загальної середньої освіти України та освітніх установ української діаспори.

 

Результати Конкурсу фіксуються протоколом засідання журі.

Інформація про результати Конкурсу буде висвітлена на офіційному сайті Науково-дослідного інституту українознавства Міністерства освіти і науки України 20 лютого 2020 року. Дипломи переможцям Конкурсу та сертифікати учасникам будуть надіслані на електронну пошту, вказану при реєстрації, до 31 березня 2022 р.

За результатами Конкурсу здійснюватиметься публікація авторських розробок переможців Конкурсу.

Контактна інформація Оргкомітету Конкурсу

 

Науково-дослідний інститут українознавства

вул. Ісаакяна 18, м. Київ, 01135

Електронна пошта: filos_osvita@ukr.net

Тел./факс:  044-236-01-02

(067) 454-90-45 (Газізова Олена Олександрівна)

(099)25-77-548 (Бойко Світлана Миколаївна)

(Всього переглядів - 7)