Обласний конкурс з ужиткового мистецтва “ТАЛАНТИ ТВОЇ, УКРАЇНО!”

Додаток 1

до листа Департаменту освіти та науки

Львівської облдержадміністрації

«___»____________________2020 р.

 

ПОЛОЖЕННЯ

ПРО ОБЛАСНИЙ КОНКУРСУ З УЖИТКОВОГО  МИСТЕЦТВА

“ТАЛАНТИ ТВОЇ, УКРАЇНО!”

24 – 26 березня 2021 року

 

  1. МЕТА ТА ЗАВДАННЯ КОНКУРСУ
  • Виявлення здібних дітей та підлітків, які займаються різними видами декоративно-ужиткового мистецтва та сприяти їх подальшому творчому розвитку;
  • пропагувати кращі зразки народного українського мистецтва, залучати дітей до збереження, відродження творів народних майстрів, сприяти створенню цікавих нових творів ужиткового спрямування.
  • підвищувати професійну майстерність учнів, кращі роботи продемонструвати громадськості області.
  • відзначити кращі мистецькі позашкільні навчальні заклади та талановитих, високопрофесійних педагогів.

 

2.ОРГАНІЗАТОРИ КОНКУРСУ ТА ТЕРМІНИ ЙОГО ПРОВЕДЕННЯ

  • Центр творчості дітей та юнацтва Галичини;
  • Відділ образотворчого та ужиткового мистецтва ЦТДЮГ;

Оргкомітет конкурсу затверджує  положення, кошторис, склад журі конкурсу  за поданням Центру творчості дітей та юнацтва Галичини.

Організація конкурсу покладається на оргкомітети відповідно до районного (міського) етапу проведення відбіркових оглядів, які скеровують переможців на обласний етап конкурсу.

Оргкомітет першого відбіркового рівня (в містах, районах) на місцях складає графік проведення конкурсу, створює умови для учасників, надає необхідні консультації, займається організацією заключної виставки переможців, вирішує інші організаційні питання.

Конкурс відбувається у 2 етапи:

I етап – відбірковий (на місцях) – до 16 березня 2021р.

II етап – обласний (в ЦТДЮГ) – 24- 26 березня 2021р.

 

  1. ЖУРІ КОНКУРСУ
  • Журі конкурсу визначає кращі роботи та конкурсні завдання, нагороджує переможців;
  • Здійснює відбір творів на обласну заключну виставку, визначає серед них дипломантів у різних видах конкурсних робіт;
  • Дає аналіз творчого рівня та професійної підготовки виконавців, методичні рекомендації педагогам-керівникам колективів.

 

4.УЧАСНИКИ КОНКУРСУ

Учасники конкурсу ужиткового мистецтва – учні загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів – переможці районних та міських оглядів та конкурсів. З визначених номінацій на конкурс направляється по одному з кожної вікової категорії (див.умови конкурсу).

Вік учасників:

І-а вікова категорія – 6 – 9 років

ІІ-а вікова категорія – 10 – 13 років

ІІІ-а вікова категорія – 14-18 років

 

5.ФІНАНСУВАННЯ КОНКУРСУ

Організаційне та матеріально-технічне забезпечення  проведення фестивалю (технічне обладнання,  пам’ятні відзнаки тощо) відбувається за інформаційно-організаційним сприянням ЦТДЮГ.

Витрати на проїзд, проживання, харчування, та страхування учасників здійснюється за рахунок відряджуючої сторони або за рахунок учасників фестивалю.

Всі організаційні та фінансові питання участі у фестивалі-конкурсі необхідно завчасно вирішити з оргкомітетом фестивалю.

Проїзд, харчування та інші організаційні питання учасників фестивалю здійснюється за рахунок організації, що відряджає колектив або інших джерел фінансування не заборонених чинним законодавством України.

Відповідальність за здоров’я та життя дітей під час переїзду та перебування на фестивалі покладається на керівників-педагогів (вихователів) колективу.

 

6.ТЕМА КОНКУРСУ: «З БАБУСИНОЇ СКРИНІ» збереження традиційних ремесел, технік, орнаментів.

 

7.УМОВИ КОНКУРСУ ТА НАГОРОДЖЕННЯ УЧАСНИКІВ

Учасники конкурсу привозять із собою одну-дві оформлені домашні роботи,  виконані протягом цього навчального року свого регіону, а також матеріали та інструменти для виконання завдань конкурсу.

Протягом трьох годин учасники конкурсу виконують конкурсне завдання, яке полягає у підтвердженні техніки та вміння конкурсанта. Враховується об`єм та якість роботи виконаної від початку безпосередньо на конкурсі. Не дозволяється привозити розпочату роботу. Обов`язково вказувати ім`я, прізвище автора, якщо робота виконана за копією конкретного автора( ім`я, прізвище посилання в інтернеті), вказувати джерело зразка (фонди музею, література тощо), реконструйований виріб підтвердити фотографією оригіналу. Це дозволить уникнути спотворення плагіатом.

Учасники працюють під керівництвом педагогів ЦТДЮГ, які відповідають за дотримання умов конкурсу та  техніки безпеки.

         Для участі у конкурсі кожен учасник заповнює онлайн заявку (посилання додається)

ЗАЯВКА УЧАСНИКА – https://docs.google.com/forms/d/1Nc4ZNPvfJWyJIVI7K1MBnCBC2P0P6zMPi4sy3rBEyf8/edit

Конкурс відбувається за інформаційним сприянням Департаменту освіти і науки ЛОДА

Усі учасники конкурсу нагороджуються електронними дипломами за участь в обласному конкурсі. Серед кращих робіт визначаються переможці конкурсу, яким надсилаються електронні грамоти переможців.

 

8.НОМІНАЦІЇ КОНКУРСУ

  • Українська народна вишивка

На конкурс привезти 1-2 роботи свого регіону. Мати з собою голку, нитки і чисту тканину для виконання фрагменту однієї з конкурсних домашніх робіт. На  конкурс бажано привезти традиційні українські вишивки свого регіону. Не дозволяється привозити розпочату роботу.

 

  • Ткацтво, килимарство

Домашнє завдання –1-2роботи свого регіону (гобелени, крайки, килимки, ткані серветки, рушнички тощо). Окрім традиційних робіт, допускаються авторські проекти, зроблені на основі українських народних мотивів бажано власного регіону. З собою мати – нитки, станочок (рамка) під час конкурсу виконується фрагмент з тих робіт, що представлені, або нова авторська розробка. Не дозволяється привозити розпочату роботу.

 

·        Гердан, вироби з бісеру

На конкурс привезти 1-2 домашні роботи свого регіону. Для конкурсної роботи необхідно мати тоненьку голочку, бісер, при потребі – станочок. На конкурс можна представити роботи як традиційного українського гердану, силянки, низанки, так і авторські розробки з урахуванням українських національних мотивів. Педагогів просимо звернути увагу на відтворення герданів, характерних Вашому регіону. Не дозволяється привозити розпочату роботу.

 

·        Український народний одяг

На конкурс привезти 1-2 домашні роботи свого регіону. Діти виготовляють одяг для ляльок – зменшену копію одягу, що відповідає власному регіону /наприклад: яворівський, сокальський строї/. На конкурсі діти виконують фрагмент костюму /сорочечка з вишивкою, прикраса, свитка, тощо/ представленого на конкурс. Домашня робота – одна повністю вбрана лялька(авторська робота) / лялька може бути фабричного виготовлення. Не дозволяється привозити розпочату роботу.

 

·        Писанкарство

Представити на конкурс 1-2писанки свого регіону. Мати із собою чисте яйце / видуте/, писачок, свічку, барвники, подовжувач. Протягом конкурсного часу необхідно виконати одну писанку повністю. У конкурсі беруть участь писанки традиційної манери розпису та авторські проекти, зроблені на основі українських народних мотивів. Педагогам звернути увагу на відродження мотивів писанок свого регіону.  Не дозволяється привозити розпочату роботу.

 

·        Художня обробка дерева

У конкурсі беруть участь діти лише другої та третьої вікової категорії /від 10 до 18 років/. Домашнє завдання – 1-2 роботи свого регіону, виконані в техніці різьби, а саме:

  • тригранно-виємкова різьба
  • плоско-контурна по тонованому фону
  • плоско-контурна геометрична
  • рельєфна, об’ємна різьба

Матеріали для конкурсної роботи: дерев’яна заготовка розміром 25 х 25 см. Робота повинна бути виконана від нульового циклу до завершення. Усі інструменти, потрібні для роботи, мати зі собою. Роботи, виконані лобзиком, не беруть участь у конкурсі. Педагогам звернути увагу на відродження мотивів орнаментів свого регіону. Не дозволяється привозити розпочату роботу.

  • Плетіння з природних матеріалів

На конкурс представити 1-2 роботи свого регіону. Протягом конкурсного часу необхідно виконати одну роботу повністю. З собою необхідно мати підготовлений природний матеріал (намочену солому, лозу, рогозу, листя кукурудзи, тощо). Педагогам звернути увагу на відродження мотивів  регіону. Не дозволяється привозити розпочату роботу.

  • Кераміка

На конкурс представити одну домашню роботу,  виконаної в українських народних традиціях свого регіону. З собою необхідно мати матеріали для виготовлення конкурсної роботи. Протягом конкурсного часу необхідно виконати одну роботу повністю, підтверджуючи своє вміння і знання технології виготовлення виробу. Не дозволяється привозити розпочату роботу.

 

  1. 9. ДОДАТКОВІ УМОВИ КОНКУРСУ

Для участі у конкурсі кожен учасник заповнює онлайн заявку (посилання додається) заявки приймаються до 19.03.2021

 

  • Конкурс відбудеться – 24, 25, 26 березня 2021 року в приміщенні Центру творчості за адресою: 79017, м.Львів, вул.Вахнянина, 29 (їхати до зупинки “Погулянка” трамвай №1);

https://www.eway.in.ua/ua/cities/lviv/routes/11

  • Всі організаційні питання необхідно погоджувати з виконавчим директором конкурсу Христиною Кушнір

voum.ctdug@gmail.com

тел. для довідок +38067 766 09 29;

  • Виставка робіт конкурсантів діятиме з 14.05.21р., відкриття о 1200год., до 21.05.21р. закриття о 1200год. У цей період запрошуємо усіх охочих відвідувати виставку ( попередньо повідомити за тел. +38067 766 09 29,

+38097 808 46 36);

  • Усіх учасників конкурсу запрошуємо на закриття виставки 21.05.2021 о 1200год.

 

Роботи забираються з виставки у день закриття або до 26.05.2021 року. Після зазначеного терміну оргкомітет за роботи відповідальність не несе і не видає.

 

10.ЗАЯВКА УЧАСНИКА – https://docs.google.com/forms/d/1Nc4ZNPvfJWyJIVI7K1MBnCBC2P0P6zMPi4sy3rBEyf8/edit

Додаток 2

Карантинні правила

(Всього переглядів - 362)