Щодо профілактичних щеплень проти 10 інфекційних хвороб

ЛЬВІВСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ

79008‚ м. Львів‚ вул. Просвіти, 4а; тел./факс 261-63-54, е-mail donloda@ukr.net,  код ЄДРПОУ 38557639

 

 

10.11.  2021  р. № 02-01/08/  3704___

 

на №                          від ____________

 

Керівникам органів управління освітою територіальних громад

 

 

Департамент освіти і науки облдержадміністрації відповідно до інформації Державної установи «Львівський обласний центр контролю та профілактики  хвороб Міністерства охорони здоров’я України» повідомляє.

За 9 місяців 2021р. у Львівській області склалася несприятлива ситуація з виконання  обсягів профілактичних щеплень  проти 10 інфекційних хвороб (дифтерія, кашлюк, правець, поліомієліт, туберкульоз, кір, епідемічний паротит, краснуха, гемофільна інфекція, вірусний гепатит В), вакцинація проти яких є обов’язковою згідно Національного календаря щеплень.

При верифікації даних охоплення щепленнями дитячого населення згідно запропонованих таблиць встановлено, що охоплення щепленнями окремих груп населення є недостатнім.  Так, щепленнями проти поліомієліту дитяче населення охоплене на 81,95% – із 396452 дітей щеплено 324973. Недостатнім є охоплення вікових груп в 6 років  (із 22841 дітей щеплено 12368, що складає 54,3%)  та 14 років  (із 21489 дітей щеплено 11923, що складає 55,5%).

Причини низького охоплення щепленнями:

–  частково, дана ситуація  пов’язана зі зменшенням відвідувань закладів охорони здоров’я мешканцями через пандемію COVID -19;

–    недостатня просвітницька робота;

– відсутність нормативної бази щодо впливу до батьків, які відмовляються від проведення планових щеплень, в першу чергу дітям до 5-ти років, продовжує впливати  на своєчасне охоплення профілактичними щепленнями;

– відсутності «важелів» впливу на доросле населення, в першу чергу групи ризику, які відмовляється від щеплень.;

– слід відмітити, що наявність вакцин індійського виробника впливає на відмови батьків від проведення щеплень; купівля вакцин європейського виробника батьками  впливає на збільшення залишків  відповідно і збільшення розливу вакцин, що закупляються за державний бюджет, в першу чергу 10-ти дозних.

З метою покращення охоплення щепленнями населення Львівської області Керівником робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природнього характеру державного рівня, пов’язаної із поширенням COVID-19 Львівської ОДА  затверджений «План заходів щодо покращення виконання обсягів профілактичних щеплень у Львівській області у 2021 році» .

Планові щеплення проти поліомієліту проводяться у 2, 4, 6 , 18 місяців, 6 та 14 років. Ніколи не пізно розпочати курс вакцинації. В світі залишилися 2 країни ендемічні з поліомієліту. Афганістан і Пакінстан. Поліомієліт передається через воду, харчові продукти, брудні руки, іграшки. У разі великої кількості невакцинованих дітей, завезений випадок поліомієліту може викликати спалах серед дитячого населення. Кожен 10-й хворий хворіє на паралітичну форму поліомієліту.

Враховуючи вищесказане, департамент освіти і науки рекомендує активізувати просвітницьку роботу серед населення Ваших територіальних громад та батьків учнів ЗЗСО щодо проведення планових щеплень учнів відповідних вікових груп.

 

 

Директор                                                                                          Олег ПАСКА

 

 

Ірина Сислюк 098 306 6591

(Всього переглядів - 19)