Результати проведення другої практичної конференції «Безпека в сучасних закладах освіти: психологічна підтримка та захист»

Печерський узвіз, 5, м. Київ, 01601

тел. (044) 331-81-07

ns-plus@ukr.net

www.ns-plus.com.ua

ЩОМІСЯЧНИЙ ВИРОБНИЧО-ПРАКТИЧНИЙ ЖУРНАЛ ПЕРЕДПЛАТНІ ІНДЕКСИ: 60050, 60055

 

№ 12 «19» березня 2019 р.

 

Керівникам Управлінь освіти і науки

Про Другу практичну конференцію

 

Український науково-дослідний інститут цивільного захисту спільно з журналом «Надзвичайна ситуація +», за підтримки Міністерства освіти і науки України та Державної служби України з надзвичайних ситуацій, провели 15 березня 2019 року Другу практичну конференцію «Безпека в сучасних закладах освіти: психологічна підтримка та захист», що відбулася під час Десятої міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти». Цільовою аудиторією заходу були керівники закладів освіти, вчителі, соціальні педагоги, шкільні психологи загальною кількістю майже 400 осіб.

Це вже друга конференція, проведена на тему безпеки в закладах освіти. Перша конференція відбулася 24 жовтня 2018 року під час Х Міжнародної виставки «Інноватика в сучасній освіті» під назвою «Безпека в сучасних закладах освіти від учня до вчителя», яка викликала значну зацікавленість своєю актуальністю та практичністю серед освітян.

Друга практична конференція піднімала низку важливих та актуальних на сьогодні питань щодо створення емоційно безпечного середовища для всіх учасників освітнього процесу; надання першої психологічної допомоги у стресових ситуаціях; психологічних ризиків викладача під час роботи з дітьми, їхніми батьками, адміністрацією навчального закладу та колегами; особливостей навчання дітей і підлітків основ особистої безпеки тощо. Матеріали заходу будуть опубліковані у квітневому номері журналу «Надзвичайна ситуація +». З питань придбання номера видання можна звертатися у редакцію за тел.: (098) 893-20-93, (044) 331-81-07.

Також просимо рекомендувати освітнім закладам вашого регіону оформити передплату на журнал на ІІ півріччя 2019 року. Передплатити видання можна у відділеннях «Укрпошти» за передплатним індексом 60055 або у редакції журналу за найнижчими цінами.

 

Додаток: пост-реліз конференції в 1 примірнику на 2 аркушах.

 

З повагою

 

начальник Українського науково-

дослідного інституту цивільного захисту,

генерал-майор служби цивільного захисту                                           В. С. Кропивницький

 

 

Перевозник 331-81-07

ПОСТ-РЕЛІЗ

 

Сучасний освітній простір, на жаль, не можна назвати цілком безпечним. Підтвердження цього – новинні стрічки, що рясніють негативними повідомленнями про конфліктні ситуації, теракти та насилля у закладах освіти. При цьому кожен учасник освітнього процесу може стати потенційною жертвою іншої сторони-агресора. Йдеться як про учнів, так і вчителів. Тому необхідно володіти практичними знаннями, які допоможуть сформувати правильну модель дій у тій чи іншій ситуації, щоб максимально убезпечити себе та інші сторони від виникнення конфлікту та його негативних наслідків.

Для журналу «Надзвичайна ситуація +», що діє на базі Українського науково-дослідного інституту цивільного захисту, безпека освітнього середовища – пріоритетний напрямок у роботі. Це стало підставою для організації та проведення вже Другої практичної конференції «Безпека в сучасних закладах освіти: психологічна підтримка та захист», за сприяння Міністерства освіти і науки України та Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Захід відбувся 15 березня 2019 року  актовій залі Національного транспортного університету в межах Десятої міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти». Приблизно 400 осіб з усієї країни – освітян, шкільних психологів, зацікавлених батьків – стали учасниками конференції.

Відкриття Другої практичної конференції відбулося за участі шеф-редактора журналу «Надзвичайна ситуація +» Олени Перевозник та начальника Українського науково-дослідного інституту цивільного захисту, генерал-майора служби цивільного захисту Віталія Кропивницького, які пояснили актуальність конференції, що обумовлена необхідністю створення безпечного психологічного середовища у закладах освіти. Це на сьогодні є надзвичайно важливим завданням, зважаючи на часті випадки агресії серед учнів, вчителів та батьків, у результаті чого виникають психологічні стреси, травми як у постраждалих, так і в агресорів.

Про першу психологічну допомогу і найпростіші техніки стабілізації психічних станів у стресовій ситуації розповіли керівник психологічної служби ГУ ДСНС України у м. Києві, капітан служби цивільного захисту Ірина Клевако та психолог ГУ ДСНС України у м. Києві Іванна Давиденко. Представники ДСНС поінформували, як допомогти іншій людині та собі під час стресових ситуацій і чого робити не варто.

З психологічними ризиками для викладача під час роботи з дітьми, їхніми батьками, адміністрацією навчального закладу та колегами учасників конференції ознайомила науковий співробітник науково-методичного сектору УкрНДІЦЗ, підполковник служби цивільного захисту, кандидат психологічних наук Олена Дишкант. Експерт розповіла про ймовірні причини психологічного дискомфорту на робочому місці та причини виникнення відчуття емоційної небезпеки між вчителями, вчителем і дітьми, вчителем і батьками; пояснила симптоми емоційного перевантаження та надала рекомендації, як зарадити емоційному виснаженню.

Особливий інтерес в аудиторії викликало обговорення особливостей навчання дітей і підлітків основ особистої безпеки, про що розповів  засновник Федерації крав-мага України, експерт із самооборони й особистої безпеки, автор KravKids-курсів дитячої безпеки Антон Фарб. Він проаналізував потенційні загрози для дітей і вчителів у школі та превентивні заходи. Окрему увагу експерт звернув на зв’язок булінгу з інцидентами масових розстрілів у школах та сформував алгоритм дій у разі потрапляння в ситуацію, що несе загрозу для життя.

Завершення конференції було емоційним. Приємним сюрпризом для учасників заходу став виступ спеціально запрошеного спікера – зіркової гості, української акторки, головної героїні серіалу «Школа» Олени Курти, яка надихнула учасників заходу на нові звершення, особисту і професійну реалізацію, доброчинність та позитивні емоції!

Крім того, учасники конференції взяли участь у розіграші призів від партнерів журналу «Надзвичайна ситуація +» та отримали приємні й корисні подарунки.

ДОВІДКОВО. У 2018 році УкрНДІЦЗ та журнал «Надзвичайна ситуація +» започаткували проведення циклу практичних конференцій, присвячених безпеці в сучасних закладах освіти, адже ця тема є дуже актуальною і потребує активного висвітлення з практичними рекомендаціями щодо дій у разі виникнення різних надзвичайних ситуацій.

 Перша практична конференція «Безпека в сучасних закладах освіти від учня до вчителя» відбулася 24 жовтня 2018 року в приміщенні Київського палацу дітей та юнацтва у межах Х Міжнародної виставки «Інноватика в сучасній освіті». Учасниками заходу було розглянуто найпоширеніші негативні явища серед дітей та учнівської молоді, а також визначено дієві методи, що здатні допомогти керівникам закладів освіти, вчителям/викладачам та батькам захистити, убезпечити й запобігти наслідкам впливу несприятливих факторів і чинників на особистість дитини.

Проведення Третьої практичної конференції заплановано на осінь 2019 року.

(Всього переглядів - 200)